2014
A bizonytalanság kora
Korunk talán egyik legfőbb jellemzője a bizonytalanság érzete, mely személyes és rendszer szinten egyaránt áthatja világunkat. Persze nem közvetlenül és egyszerűen a létbizonytalanságról beszélünk csupán.
A 2014-es esemény összes videója ezen a playlisten érhető el

A változások üteme egyre gyorsul, elárasztanak minket az információk és a választási lehetőségek. A biológiai és technológiai forradalmak összeérnek és alapjaiban alakítják át világunkat. A szegények és gazdagok közötti szakadék példa nélküli mértékben nő. A népességnövekedés és az emberiség okozta ökológiai változások beláthatatlan kockázatokat hordoznak globális méretekben. A Kelet és Nyugat, Észak és Dél közti hagyományos erőviszonyok felborulni látszanak, miközben világunkat az egyre növekvő hálózatosodás és egymásrautaltság határozza meg. Az új kihívások sokasodnak, de ezzel egy időben soha nem voltunk képesek még a maihoz hasonló szintű és mértékű kreativitásra és innovációra építeni a megoldások érdekében.

Egy ilyen világban nem is meglepő, ha a tradicionális határvonalak egyre inkább elmosódnak és hagyományos referencia és tájékozódási pontjaink is egyre kevésbé képesek eligazítani bennünket. Új kihívásokkal, új fenyegetettségekkel és új lehetőségekkel találkozunk lépten nyomon. Soha nem állt még a lehetőségek kapuja ilyen tágra nyitva, ugyanakkor talán soha nem hatotta át még világunkat a válság érzete ilyen mélyen és sokrétűen: a gazdaságitól a morálisig, a globálistól a személyesig. Milyen jövő felé tartunk? Lehetséges, hogy egy evolúciós ugrás határán járunk? Hogyan találunk utat, hogyan hozzunk fontos döntéseket, hogyan irányíthatjuk bölcsen sorsunkat egy ilyen új és még feltérképezetlen világban, amikor oly nagy lehet a tét? Mi adhat értelmet mindennapjainknak és milyen jövőképből nyerhetünk hitet? Egyáltalán mit jelent a fejlődés? És az új kihívásokból hogyan kovácsolhatunk lehetőségeket?

Előadók: Andrew Hessel , Balázs Gergely , Baranyi József , Baróthy Anna , Bobby Sager , Boggie , Bujdosó Attila , Duda Ernő , Emily Levine , Farkas Izsák , FEEL FLUX , Forgács Gábor , Freelusion , Honti Pál , Horváth Ágnes , Kádár Annamária , Kenyeres István , Kökéndy Ákos , Kutor László , Laurie Garrett , Marge , Nemes Orsolya , Nikhil Goyal , Nógrádi György , Nyáry Krisztián , Pozsár Péter , Salvatore Iaconesi , Scott Summit , Sena Dagadu , Süveg Márk Saiid , Taghi Amirani
TEDx Danubia logo

A TED egy széles körben elérhető platform a megosztásra érdemes gondolatok (Ideas Worth Spreading) számára. A rendezvénysorozat eredetileg egy szűkebb közösségi kezdeményezésként indult 1984-ben, sajátos módon egyetlen konferenciahelyszínen ötvözve a technológia (Technology), a szórakoztatás (Entertainment) és a design (Design) témaköreit.

Copyright 2021 - Minden jog fenntartva